Cuvinte cheie

Albume. Carti ilustrate 21
Atlase. Dictionare si Enciclopedii 120
Carti pentru copii si tineret 138
Diverse 156
Drept 393
Fara domeniu 11
Fictiune 1434
Ghiduri practice 418
Limbi si civilizatii straine 139
Manuale si auxiliare 248
Medicina 124
Metodologie / Pedagogie 118
Non-fictiune 450
Psihologie 257
Reviste 26
Stiinte sociale 704
Stiinte umaniste 811
Tehnologie si Stiinta 166

 Edituri partenere

Cartea Romaneasca -10 %
Institutul European -10 %
Polirom -10 %
Ad Libri
Agapis
Agaton
Agnos
Aius
Alcris
Aldopress

Vezi toate editurile...


REMEMBER
Ianuarie Februarie Martie Aprilie Mai Iunie Iulie August Septembrie Octombrie Noiembrie Decembrie
1 Martie 1935

Este terminată construcția Barajului Hoover(Hoover Dam), de pe râul Colorado, la granița dintre Arizona și Nevada (SUA). La vremea respectivă, barajul era cea mai mare hidrocentrală dar și cea mai mare construcție de beton din lume.

2 Martie 1791

Inginerul francez Charles Chappe pune la punct primul sistem de stații de telegrafie optică, precursoarele semafoarelor de azi. Acesta număra 556 de stații și acoperea peste 4.000 de kilometri.

3 Martie 1875

La Paris are loc premiera operei "Carmen", de George Bizet. Reprezentația s-a încheiat cu un eșec și nici spectacolele următoare nu au avut un succes mai mare. Bizet a murit în același an, fără a mai apuca să vadă popularitatea la care a ajuns "Carmen".

4 Martie 1461

Războiul celor două roze: regele Henric al VI-lea (Lancaster) este detronat de vărul său, Eduard de York. Acesta va domni sub numele de Eduard al IV-lea, până în anul 1483 (cu o scurta întrerupere în 1470. când Henric al VI-lea a revenit la tron).

5 Martie 1978

De la baza militară de la Vanderberg (California) este lansarea satelitul Landsat 3, în cadrul programului cu același nume (care debutase în 1972 și care continuă și în prezent). Landsat 3 a fost scos din funcțiune în anul 1983.

6 Martie 1869

Chimistul Dmitri Mendeleev prezintă primul său "Tabel periodic al elementelor chimice", în fața Societății Ruse de Chimie. În 1955, în tabel a fost introdus un element chimic numit Mendelevium (Md), în onoarea savantului rus.

7 Martie 1481

Se naște pictorul și arhitectul renascentist italian Baltassare Peruzzi, elev al lui Bramante și Rafael. Dintre operele sale mai importante: "Vila Cighi" (sau Farnesina) și "Palatul Massimo alle Collone", din Roma.

8 Martie 1921

Premierul Spaniei, Eduardo Dato Iradier este asasinat la Paris, în timp ce ieșea din clădirea Parlamentului. Cei trei atentatori făceau parte dintr-o grupare anarhistă catalană.

9 Martie 1842

La Scala din Milano arc loc premiera operei în patru acte „Nabucco", de Giusesppe Verdi. Spectacolul (care i-a avut în rolurile principale pe baritonul Giorgio Ronconi și pe soprana Giuseppina Strepponi - foto) a înregistrat un succes fulminant.

10 Martie 1906

O puternică explozie are loc la mina de la Courrieres, de lângă orașul francez Lens, producând 1.099 de victime. A fost cel mai grav accident minier din istorie din Europa și al doilea din lume (după cel din China, de la Benxihu din anul 1942 - 1549 de victime).

11 Martie 1387

La Castagrano (Nordul Italiei) are loc confruntarea dintre trupele orașelor Verona și Padova. Veronezii, conduși de Giovanni Ordelaffi și Ostasio da Polenta, au fost înfrânți de padovanii lui John Hawkwood și Francesco Carraresi.

12 Martie 1622

Papa Grigore al XV-lea hotărăște canonizarea lui Ignațiu de Loyola,fondatorul. Ordinului Iezuiților. Loyola fusese beatificat în anul 1609, în timpul pontificatului Papei Paul al V-lea.

13 Martie 1639

Colegiul din Cambridge (Massachussetts - SUA), primește numele de Harvard College, în onoarea preotului John Harvard. Acesta lăsase moștenire instituției de învățământ biblioteca sa precum și o importantă sumă de bani.

14 Martie 1757

Amiralul englez John Byng, comandantul este executat prin împușcare, la bordul navei "HMS Monarch". Byng fusese condamnat la moarte de Curtea Marțială, fiind acuzat că nu si-a făcut datoria în timpul bătăliei de la Minorca, cu francezii.

15 Martie 1890

Se naște matematicianul rus Boris Nikolaevici Delaunay (Delone). Este cunoscut pentru realizările sale științifice („triunghiulația Delaunay"), dar si pentru faptul că a fost unul din primii alpiniști ruși.

16 Martie 1939

Mohammad Reza Pahlavi, prințul moștenitor al Iranului, se căsătorește cu prințesa Fawzia a Egiptului. Cei doi au avut un singur copil - prințesa Shahnaz, și au divorțat în anul 1948.

17 Martie 180

In urma morții lui Marcus Aurelius, fiul acestuia, Comodus, asociat la domnie încă din anul 376, devine singurul împărat al Romei. El va conduce imperiul până în anul 192, când va fi asasinat.

18 Martie 1922

Mahatma Gandhi este condamnat la șase ani de închisoare, pentru nesupunere civică. El va executa doar doi ani din pedeapsă, fiind eliberat pentru efectuarea unei operații de apendicită.

19 Martie 1687

Exploratorul francez Robert de LaSalle, aflat într-o expediție de descoperire a izvoarelor fluviului Mississippi, este omorât în urma unei revolte a echipajului său. Asasinii aveau să fie uciși, la rândul lor, de băștinași.

20 Martie 1888

La Teatrul Maly din Moscova este pusă în scenă, în premieră mondială, o operetă în limba romani, de către o trupă formată exclusiv din țigani. Spectacolul se numea „Copiii pădurii" si s-a jucat, cu un succes deosebit, vreme de 18 ani.

21 Martie 1980

Președintele american Jimmy Carter anunță că Statele Unite vor boicota Jocurile Olimpice de Vară de la Moscova. Acest lucru venea ca răspuns la invazia sovietică a Afganistanului.

22 Martie 1784

În cadrul unei ceremonii fastuoase, „Budha de Smarald" (o statuetă de circa 45 de cm, din jad verde și aur), este mutată de regele Rama I într-un templu din cadrul Palatului Regal din Bangkok. Statueta, care se aflase până atunci în orașul Thonburi, era (și este) considerată talismanul Thailandei.

23 Martie 1879

Are loc bătălia de la Topater, prima din cadrul Războiului Pacificului (l879- 1883). Copleșiți de numărul mult mai mare al chilienilor, bolivienii s-au retras, cu excepția unui mic grup de 20 de soldați condus de colonelul Abaroa, care au luptat până la moarte.

24 Martie 809

Încetează din viață Harun al-Rashid, conducătorul Califatului Abbasid. În timpul său statul a cunoscut o dezvoltare deosebită pe toate planurile. Celebritatea sa provine si din antologia de povești "O Mie si Una de Nopți" în care a fost deseori portretizat.

25 Martie 1917

În urma abdicării țarului Nicolae al II-lca, Biserica Ortodoxă Georgiană își proclamă autocefalia (pierdută în anul 1811). Abia în anul 1943, Biserica Ortodoxă a recunoscut acest lucru.

26 Martie 1484

"Fabulele" lui Esop sunt traduse pentru prima dată în limba engleză, de către William Caxton. Acesta era scriitor, tipograf și primul care a adus o tiparniță în Anglia.

27 Martie 1993

Fostul premier italian Giulio Andreotti este acuzat de legături cu Mafia, de către un tribunal din Palermo. Procesele au durat foarte mulți ani, iar în 2002 a fost condamnat la 24 de ani de închisoare, dar sentința a fost revocată în urma apelului făcut de fostul demnitar, în vârstă de 83 de ani.

28 Martie 1802

Astronomul german Heinrich Olbers descoperă cel de-al doilea asteroid cunoscut în istorie. Acesta a fost „botezat" 2 Pallas si inițial s-a crezut că este o planetă.

29 Martie 1549

Coloniștii portughezi, conduși de Tome de Souza, întemeiază orașul Salvador de Bahia, prima capitală a Braziliei. Acesta mai este cunoscut și sub numele de „Capitala Bucuriei" (Capital da Alegria) sau „Roma Neagră" (Roma Negra).

30 Martie 1746

Se naște pictorul spaniol Francisco Goya, considerat "ultimul dintre vechii maeștri și primul dintre moderniști". A fost pictor al Curții Spaniole ("Familia lui Carlos al IV-lea" - foto) dar si un adevărat cronicar în imagini al vremurilor sale ("Execuția de la 3 mai 1808").

31 Martie 307

Împăratul Constantin se căsătorește cu Fausta, fiica fostului împărat Maximian. Monarhul mai fusese căsătorit odată, cu Minervina, deși există și versiunea că aceasta ar fi fost doar ibovnica sa.


 Autentificare


 Cautare


 Parteneri

 
Ghidul tau autentic de shopping.