Cuvinte cheie

Albume. Carti ilustrate 21
Atlase. Dictionare si Enciclopedii 120
Carti pentru copii si tineret 138
Diverse 156
Drept 393
Fara domeniu 11
Fictiune 1434
Ghiduri practice 418
Limbi si civilizatii straine 139
Manuale si auxiliare 248
Medicina 124
Metodologie / Pedagogie 118
Non-fictiune 450
Psihologie 257
Reviste 26
Stiinte sociale 704
Stiinte umaniste 811
Tehnologie si Stiinta 166

 Edituri partenere

Cartea Romaneasca -10 %
Institutul European -10 %
Polirom -10 %
Ad Libri
Agapis
Agaton
Agnos
Aius
Alcris
Aldopress

Vezi toate editurile...


REMEMBER
Ianuarie Februarie Martie Aprilie Mai Iunie Iulie August Septembrie Octombrie Noiembrie Decembrie
1 Octombrie 1860

În Moldova , în secolul XIX , se simțea necesitatea organizării unui învățămînt muzical care să formeze oameni instruiți în acest domeniu. Oamenii de cultură ai vremii în frunte cu Mihail Kogălniceanu , ministrul Cultelor și Instrucțiunilor Publice din Moldova, au susținut acest proiect. Astfel , la 1 octombrie 1860, domnitorul Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Principatelor Unite, a semnat decretul de înființare a „Școlii de Muzică și Declamațiune” , prima școală de profil din țară. Primul director al Școlii a fost Francisc Serafim Caudella, compozitor, violoncelist, pianist, profesor.

1 Octombrie 1971

Walter Elis Disney a fost producător de film, regizor , scenarist, de 22 de ori cîștigător al premiilor Oscar, cunoscut pentru lumea mirifică pe care a creat-o cu ajutorul desenelor animate și a personajelor sale celebre, dar și ca inițiator al parcurilor tematice. In anul 1940 începe planificarea unui parc de distracții Disneyland, parc care iși deschide porțile la 17 iulie 1955. Parcul s-a bucurat de un succes imens . Acest lucru l-a determinat pe creatorul celor mai iubite personaje de desene animate să planifice construirea unui parc mult mai mare. Astfel la 1 octombrie 1971 se deschide Walt Disney World,cel mai mare parc de agrement din lume, numit așa în memoria creatorului său care s-a stins din viață în 1966.Parcul se află în statul Florida lîngă orășelul Orlando și acoperă o suprafață de 112 km pătrați și este vizitat anual de cca. 15 milioane de persoane.

2 Octombrie 1869

S-a născut, într-o familie din clasa superioară a Indiei, Mohandas Karamchand Gandhi (m.1948), cel care va deveni cel mai iubit și respectat lider al Indiei. Cunoscut în întreaga lume sub numele de Mahatma ( în sanscrită „ marele suflet”) Gandhi, nume dat de poetul Rabindranth Tagore, Gandhi a fost considerat inițiatorul și părintele mișcării pentru Independența Indiei , o mișcare care avea drept principiu non violența. Absolvent de drept ( studii în India și Londra), în anul 1919 inițiază prima mișcare non violentă de protest împotriva dominației engleze, campanie de nesupunere civică , cunoscută sub numele de satyagraha. Rezistența în fața englezilor va duce la arestarea sa , a familiei sale și a altor mii de indieni. Gandhi a continuat să lupte pentru independența Indiei .La 15 august 1947 Anglia declară Independența Indiei. În interiorul țării se intensifică lupta dintre hinduși și musulmani și India este despărțită în două state India și Pakistan. Cel care era considerat un Sfânt pentru indieni este ucis ,de un fanatic hindus, la 30 august 1948 . Este ucis pentru atitudinea sa moderată , ucis pentru ceea ce a apărat în toată viața sa , non violența și rezolvarea conflictelor pe cale pașnică.

3 Octombrie 1830

A murit Dinicu Golescu, (n.1777), boier român dintr-o veche familie boierească. A fost un învățat cu vederi largi, adept al ideilor iluministe, unul dintre întemeietorii „Societății Literare Românești”, fondator al unei școli în satul Golești . A contribuit la apariția primului periodic din Țara Romînească , „Curierul Românesc” editat de Ion Heliade Rădulescu.Dinicu Golescu este autorul primului jurnal de călătorie „Însemnare a călătoriei mele , Constantin Radovici din Golești , făcută în anul 1824, 1825, 1826” și tipărită la Buda în 1826. Lucrarea este importantă atît pentru datele socio-culturale din acea vreme, dar și din punct de vedere lingvistic, pentru studiul evoluției limbii române.

3 Octombrie 1931

A murit Thomas Johnstone Lipton (n.1850), comerciant englez de ceai, cel care a inventat pliculețul de ceai. Născut la Glasgow , Anglia, pleacă la vîrsta de 14 ani la New-York de unde se întoarce bogat și deschide propria lui băcănie Thos Lipton. În anul 1880 cumpără, în Ceylon , prima plantație de ceai și începe să vîndă ceaiul în faimoasele pliculețe de ceai "Lipton Yellow Label". În anul 1893 înființează "The Thomas J. Lipton Company" . Compania cunoaște o mare dezvolatre datorită calității ceaiului pe care îl comercializa. Pentru meritele sale în economia Angliei în 1898 este învestit Cavaler de către regina Victoria. Marca de ceai "Lipton" ocupă primul loc în lume. Lipton deține cea mai mare plantație de ceai din lume, 18.000 de ha. iar produsele Lipton pot fi cumpărate în 120 de țări , de pe cele 5 continente.

4 Octombrie 1226

A murit Francisc din Assisi (n. 1181) , pe numele său laic Giovanni Berbardone, întemeietorul "Ordinului Fraților Minori", ordin călugăresc cunoscut sub numele de "Ordinul Franciscan", Diacon, patron al Italiei, este sărbătorit la 4 octombrie. Născut într-o familie înstarită, duce o viață tumultoasă pîna la 24 de ani cînd, după o boală grea, începe convertirea; renunță la prieteni, la viața pe care a dus-o, la bunurile pământești și îmbracă "il saio" (zdreanța), haina celor mai săraci dintre săraci. Se dedică unei vieți de smerenie, rugăciune și provăduire a unei vieți trăită în umilință. Reînnoirea spirituală prin rugăciune, simplitatea, egalitatea între toți oamenii, iată lucrurile care au stat la baza ordinului înființat ("Ordinul Franciscan"). A fost canonizat de Papa Grigore al IX-lea la doi ani după moartea în 1228. Una dintre lucrările sale, cea mai importantă este "Cântarea fratelui soare" , imn de laudă închinat lui Dumnezeu.

6 Octombrie 1902

S-a născut, în familia unui preot, Petre Țuțea, (m. 1991) eseist, filosof, om politic român. A urmat studii de drept la Cluj, pe care le-a continutat la Universitatea Humboldt din Berlin. A fost doctor în economie politică și drept ocupând funcții importante în guvernul României pînă la instaurarea comunismului. A fost un om politic de dreapta, a colaborat cu nume importante ca: Nae Ionescu, Mircea Eliade , Mircea Vulcănescu la diferite publicații naționaliste. Pentru convingerile sale politice a fost arestat de comuniști și condamnat la 18 ani de muncă silnică, pedeapsă din care a executat 8 ani , la Aiud, Jilava, București. A fost eliberat din închisoare în anul 1964, dar a fost mereu urmărit de securitate, iar multe din manuscrisele operelor sale au fost confiscate. Dintre operele publicate menționăm cîteva titluri: "Reflecții religioase asupra cunoașterii", "Neliniști metafizice", "Scrieri filosofice" .

7 Octombrie 1849

A murit, la Baltimore, Edgar Allan Poe (n.1809), poet și nuvelist american, precursor al literaturii științifico-fantastice, critic literar. Rămas orfan la o vîrstă fragedă (3 ani) este adoptat de familia John Allan, o familie înstărită din Richmond, (Virginia). Aici urmează studiile secundare și se înscrie la facultate. Anturajul și viața tumultuoasă pe care o duce îl îndepărtează de familie și de studii dar îi crează starea necesară pentru a scrie. Edgar Allan Poe a fost un scriitor al misterului , al tenebrelor și un cîntăreț al melancoliei.Povestirile(Aventurile lui Gordon Pym) poemele și poeziile sale(Corbul, Ulalume) ,)îmbinare a teoriilor vieții și ale morții dincolo de limitele imaginarului l-au consacrat în literatura universală. Tradus în limba română, prin filieră franceză, de către M. Eminescu sau Veronica Micle, opera sa a jucat un rol important în apariția literaturii fantastice românești.

10 Octombrie 1813

S-a născut, la Parma, într-o familie modestă, Giuseppe Verdi (m.1901) cel care va deveni unul dintre cei mai mari compozitori de muzică de operă.După un o perioadă destul de modestă începe să studieze la un nivel ridicat datorită mecenatului lui Antonio Barezzi cu a cărui fiică se căsătorește. Respins inițial la Conservatorul din Milano, a fost încurajat ulterior pe calea compoziției unde talentul său a reușit să se afirme. Reprezentația cu prima lui oper㠄Oberto” a fost momentul care l-a propulsat într-o carieră componistică de mare valoare artistică. Consacrarea a venit în anul 1842 cu reprezentația operei "Nabuccodonosor", care s-a bucurat de un succes imens. Celebru , iubit de public și apreciat de critica muzicală , Verdi începe să compună una sau mai multe opere pe an. Reprezentația cu opera "Aida" (1871), care a avut loc la Cairo într-un decor de un lux nemaîntîlnit pînă atunci i-a a dus gloria mondială. Personalitatea lui Verdi și virtuozitatea extremă, îmbinată cu o forță impietuoasă , emoționează în același mod fie că este vorba de "Bal Mascat" sau de "Traviata" , de "Macbeth", "Don Carlos" sau "Rigoletto".

13 Octombrie 1858

S-a născut Take Ionescu (m.1922) avocat renumit pentru elocința discursurilor sale, om politic român, ministru de externe, prim ministru. Studiile în țară sînt urmate de studii la Paris unde își și susține doctoratul în avocatură. În anul 1908 a înființat Partidul Conservator-Democrat , partid care a avut succes pe scena politică românească. I.L.Caragiale , cucerit de programul partidului, a fost alături de Take Ionescu. În 1913 , după terminarea războiului balcanic, Take Ionescu a reprezentat România la Conferința de Pace de la București. A fost ministru de externe al României în perioada primului război mondial și a fost „Șeful Comitetului Național la Conferința de Pace de la Paris”, la terminarea războiului.

15 Octombrie 1874

S-a născut Constantin I. Parhon (m.1969) medic român, profesor universitar, membru al Academiei Române și președinte al acestui înalt for științific, membru fondator al Societății de Neurologie, Psihiatrie, Psihologie și Endocrinologie din București. După terminarea studiilor în țară a făcut un stagiu de perfecționare în Germania. Ca medic are o bogată activitate atît practică, cît și în domeniul cercetării medicale , activitate care se concretizează în volumele de specialitate publicate. În anul 1946, regele Mihai I fondează Institutul de Endocrinologie sub numele de "C.I.Parhon". Din punct de vedre politic a fost un militant socialist și, după instaurarea comunismului, a avut cele mai înalte funcții în stat.

17 Octombrie 1873

S-a născut Gheorghe Țițeica (m.1939) matematician român profesor universitar, membru al Academiei Române, doctor Honoris Causa al Universității din Varșovia. În domeniul cercetării matematice a fost unul dintre creatorii geometriei diferențiale centroafine, a introdus noi clase de suprafețe, curbe și rețele care-i poartă numele. Este autor al unor lucrări de matematică elementară. A înființat, împreună cu Ion Ionescu, A. Ioachimescu și V. Cristescu, revista "Gazeta Matematică".

18 Octombrie 1887

Alaska („țară mare”), a devenit la 3 ianuarie 1959 al patruzeci și noulea stat al Statelor Unite ale Americii. Este singurul stat care nu se învecinează cu un alt stat american; capitala Juneau nu poate fi accesibilă decît din aer sau de pe apă. Istoria statului se leagă de numele unui general american de origine română: George Pomuț. George Pomuț s-a născut la Gyula ( azi teritoriu maghiar), a participat la revoluția de la 1848 și s-a refugiat în America în momentul eșecului revoluției. Aici, pentru merite deosebite în timpul războiului de secesiune, este numit general al armatei americane si consul al Statelor Unite în Sankt Petersburg. În această calitate participă, la 18 cotombrie 1878 , la negocierile pentru cumpărarea peninsulei Alaska de către Statele Unite de la ruși, cu suma de 7,2 milioane de dolari.

21 Octombrie 1833

S-a născut , la Stockholm , Alfred Nobel (m.1896) , inventator, cel care și-a lăsat averea pentru a fi oferit㠄sub formă de premii celor care, în anul precedent ,au adus cele mai mari servicii umanității”. Exemplul tatălui său (inginer constructor) și educația vastă pe care a primit-o îi dă posibilitatea să cunoască personalități ale timpului , să-și completeze studiile și cercetările. Inventarea nitroglicerinei de către Ascanio Sobrero a constituit punctul de plecare pentru cercetările sale. Alfred Nobel –folosind nitrioglicerina– a inventat dinamita și detonatorul care să declanșeze explozia, invenții pe care le brevetează în anul 1867. Munca susținută în domeniul cercetării a avut ca rezultat inventarea, printre altele, a cauciucului sintetic, a mătăsii și a pielii artificiale , invenții care au contribuit la progresul omenirii. Premiile Nobel pentru literatură, pace, fizică, chimie și medicină au fost acordate de către Fundația Nobel începînd cu anul 1901.

23 Octombrie 1817

S-a născut Pierre Larousse (m.1875), gramatician, lexicograf, editor francez. Este fondatorul editurii care îi poartă numele, specializată în editarea de dicționare. A fost unul dintre primii dascăli ai Școlilor Normale create prin Legea Guizot (1833), lege care prevedea gratuitatea învățamîntului la nivelul celor fără posibilități materiale.În anul 1852 a fondat, împreună cu Augustin Boyer, o editură în care, pe lîngă alți autori, au publicat și opere proprii. Aici au aparut Le „Nouveau Dictionnaire de la langue française” ( Petit dictionnaire) sau „Petit Larousse illustré”. Cea mai importantă și cea mai eleborată operă a sa „Grand Dictionnaire universel du XIX-e siècle” în 14 volume a fost publicată, în totalitate , după moartea sa.

24 Octombrie 1857

Fotbalul a fost cunoscut, sub diferite forme , încă din secolul al XIVlea. Atunci se practica un fotbal dur, "fotbalul de gloată", fără reguli , iar numărul jucătorilor era mare. În secolul XIX numărul jucătorilor ajunge la 20, fiecare oraș având reguli proprii. La 24 octombrie 1857, doi englezi (iubitori de criket) William Prest și Nathaniel Creswick au înființat primul club de fotbal , "Clubul Sheffield" și au formulat primele reguli de joc, punând piatra de temelie pentru fotbalul de azi. "Clubul Sheffield" (Anglia) a stat la baza multor inovații în jocul de fotbal: bara transversală a porților, lovitura de cap, lovitura de corner, lovitura de fault, jocul în nocturnă. Clubul înființat în 1857 există și azi și are un stadion propriu la periferia orășelului Sheffield.

25 Octombrie 1825

S-a născut Johann Strauss (m.1899), fiul celebrului compozitor austriac Johann Strauss (tatăl). Își începe studiile sub îndrumarea tatălui său. Talentat el a fost repede asimilat de lumea muzicală vieneză și în anul 1848 este numit șef al muzicii municipale din Viena. În calitatea sa de dirijor întreprinde multe turnee în Austria, dar și în alte țări din Europa. Este numit director al balurilor curții regale, moment în care renunță la activitatea de dirijor și se dedică compunerii de muzică de divertisment și de operetă. A fost considerat la rîndul său, "regele valsului vienez", prieten cu Brahms , apreciat de contemporani. Moare în 1899 lăsînd în urmă o operă considerată drept chintesența muzicii vieneze. Din vasta sa creație muzicală amintim: valsurile "Dunărea Albastră", "Sânge Vienez", "Vocile Primăverii" și operetele "Liliacul", "Voievodul Țiganilor".

25 Octombrie 1921

S-a născut,la Sinaia, Mihai, descendent al familiei regale române, fiul lui Carol al II-lea de Hohenzollern-Sigmaringen și al Elenei, descendentă din familia regală a Greciei. Mihai I al României, Prinț de Hohenzollern , este strănepot al Reginei Victoria a Marii Britanii(1837-1901) și văr de gradul III al Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii (6 februarie 1952- prezent). A fost suveran al României între anii 1927-1930 și 1940-1947. Este ultimul suveran în viață al unor timpuri de răscruce un război mondial care a modificat granițe și a stabilit o nouă ordine politică și socială zdruncinând timp de 50 de ani România și o bună parte a Europei. A abdicat la 30 decembrie 1947 sub presiunea noului sistem politic instaurat cu forța de armata sovietică și de comuniștii din interior. După 45 de ani de exil, în anul 1992 , noul regim instalat la București i-a permis regelui întoarcerea acasă. A fost o revenire de scurtă durată. În anul 1997 România i-a reactivat regelui Mihai I cetățenia română și dreptul de a locui pe proprietățile pe care le deținea familia regală.

25 Octombrie 1838

S-a născut Georges Bizet (m.1875), cel care va deveni unul dintre cei mai celebri muzicieni francezi.Educația muzicală primită de la părinții săi a fost completată de studiile la Conservatorul din Paris unde a avut profesori nume celebre ale muzicii timpului, printre care și pe compozitorul Ch. Gounod. Recunoașterea talentului s-a materializat prin posibilitatea de a studia la Roma. Timp de trei ani Bizet a compus mai puțin, dar și-a perfecționat studiile muzicale. Revenit la Paris se dedică activității componistice: "Pescuitorii de perle", "Ivan cel Groaznic", "Frumoasa fată din Perth" deschid drumul spre succesul operei "Carmen", una dintre cele mai jucate lucrări lirice, la ora actuală, în întreaga lume.

28 Octombrie 1636

La 8 septembrie 1636 prin votul "Înaltei Curți" a coloniei britanice din provincia Massachusetts, a fost aprobată înființarea "Universității Harvard" , universitate privată din orașul Cambridge (Statele Unite ale Americii). Numele de Harvard i-a fost atribuit la 13 martie 1639 cînd preotul John Harvard a făcut o donație considerabilă pentru fondurile universității și a lăsat prin testament un fond de carte care a constituit baza bibliotecii universității. Universitatea Harvard este renumită în întreaga lume pentru prestigiul său profesional. Performanțele profesionale se reflectă în numărul mare de laureați ai Premiului "Nobel" care au studiat la Harvard 19 profesori de la Harvard sînt laureați "Nobel", și mulți alții sînt câștigători ai "Premiului Pulitzer" .

29 Octombrie 1969

„Ziua Internațională a Internetului”. La 29 octombrie 1969 Charley Kline de la UCLA (California) a încercat pentru prima dată să se logheze.

30 Octombrie 1871

S-a născut la Sète poetul Paul Ambroise Valéry (m.1945), reprezentant al curentului simbolist în literatura franceză; eseist, traducător, jurnalist , membru al Academiei Franceze. După terminarea studiilor de drept în Montpellier, se stabilește la Paris unde a frecventat cercul de poeți din jurul lui St. Mallarmé și se împrietenește cu Andre Gidé și pictorul Edgar Degas. Din anul 1892 începe un jurnal , („257 de Caiete”) care constituie o mărturie a reflecțiilor; conține comentarii asupra vieții, înterpretări ale viselor, anecdote și desene. Prin „Caietele” sale, Paul Valéry ocupă un loc aparte în filosofia limbajului și în teoria literară. În anul 1921 publică volumul de poezii „Album de versuri vechi” .A fost unul dintre cei mai iubiți și mai apreciați poeți francezi și a fost îngropat , cu funeralii naționale , în Cimitirul marin din Sète. Pe mormântul său sînt scrise versurile: ...„După o gîndire , ce răsplată mare, Să-ți pierzi privirea în liniște de zei.”...

31 Octombrie 1996

"Ziua internațională a Mării Negre". La 31 octombrie 1996 miniștrii mediului din cele 6 țări riverane: Bulgaria , Georgia, Federația Rusă, Turcia, Ucraina și România au semnat "Planul strategic de acțiune pentru reabilitarea și protecția Mării Negre".


 Autentificare


 Cautare


 Parteneri

 
Ghidul tau autentic de shopping.