Cuvinte cheie

Albume. Carti ilustrate 21
Atlase. Dictionare si Enciclopedii 120
Carti pentru copii si tineret 138
Diverse 156
Drept 393
Fara domeniu 11
Fictiune 1434
Ghiduri practice 418
Limbi si civilizatii straine 139
Manuale si auxiliare 248
Medicina 124
Metodologie / Pedagogie 118
Non-fictiune 450
Psihologie 257
Reviste 26
Stiinte sociale 704
Stiinte umaniste 811
Tehnologie si Stiinta 166

 Edituri partenere

Cartea Romaneasca -10 %
Institutul European -10 %
Polirom -10 %
Ad Libri
Agapis
Agaton
Agnos
Aius
Alcris
Aldopress

Vezi toate editurile...


REMEMBER
Ianuarie Februarie Martie Aprilie Mai Iunie Iulie August Septembrie Octombrie Noiembrie Decembrie
1 Februarie 1896

La Teatro Regio din Torino are loc premiera operei „Boema" (La Boheme), de Giacomo Puccini. Orchestra a fost dirijată de tânărul, pe atunci, Arturo Toscanini.

2 Februarie 1509

Forțele portugheze și cele ale sultanului din Gujarat (sprijinit de venețieni și raguzani) se confruntă în cadrul bătăliei navale de la Diu (India). Portughezii au obținut victoria și și-au impus dominația asupra Oceanului Indian, pentru următorul secol.

2 Februarie 870

Se încheie lucrările Conciliului de la Constantinopol, convocat la cererea împăratului Vasile I și a papei Adrian al II-lea. Principala hotărâre a fost aceea de depunere a patriarhului de Constantinopol, Pothios, și înlocuirea acestuia cu Ignatius.

3 Februarie 1377

Trupele papale, conduse de cardinalul Robert de Geneva, ocupa orașul Cesena, ce se revoltase împotriva suveranului pontif (Grigore al Xl-lea). Peste 2.500 de locuitori-ai orașului au fost uciși în măcelul ce a urmat ("baia de sânge de la Cesena").

4 Februarie 960

Zhao Kuangyin este încoronat împărat al Chinei, sub numele de Taizu. Acesta a pus bazele dinastiei Song, ce avea să conducă vreme de trei secole (960 - 1279).

5 Februarie 1626

Se naște Maria de Rabutin -Chantal, marchiză de Sevigne. Este cunoscută pentru scrisorile către fiica sa, domna de Gringan. Acestea sunt o sursă prețioasă pentru cunoașterea vieții și mentalității înaltei societăți a secolului al XVII-lea.

6 Februarie 1936

La Germisch - Partenkirchen (Germania), se deschide, în prezența lui Hitler, cea de-a patra ediție a Jocurilor Olimpice de Iarnă. Pe timpul celor 10 zile ale Olimpiadei s-au întrecut 646 de sportivi, reprezentând 28 de națiuni.

7 Februarie 1301

Regele Eduard I al Angliei acordă moștenitorului său Eduard de Caer-narvon (viitorul Eduard al n-lea), titlul de Prinț de Wales. De atunci, moștenitorii tronului englez (ulterior britanic) vor purta acest titlu.

8 Februarie 1949

Cardinalul Mindszenty este condamnat de guvernul comunist al Ungariei la închisoare pe viață pentru înaltă trădare. Câteva zile mai târziu, papa Pius al Xll-lea i-a excomunicat pe toți cei implicați în procesul și condamnarea cardinalului. Mindszenty a fost eliberat în 1956, odată cu izbucnirea revoluției, dar după intervenția sovietică s-a refugiat la ambasada americana, unde a stat vreme de 15 ani.

9 Februarie 1822

Trupele haitiene, conduse de Jean - Pierre Boyer, invadează si ocupă proaspăt proclamata Republică Dominicană. Ocupația haitiană va dura până în anul 1843.

10 Februarie 1567

Lordul Darnley, cel de-al doilea soț al Mariei Stuart, regina Scoției, este găsit asasinat într-o casă din Edinburgh. Bănuielile au căzut pe James Hepburn, conte de Bothwell, amantul reginei, cu care de altfel s-a și căsătorit, trei luni mai târziu.

11 Februarie 1752

În Philadelphia se deschide Pennsylvania Hospital, primul spital din istoria Statelor Unite. Fondatorii instituției cunoscută sub numele de "Pennsy", au fost Benjamin Franklin și dr. Thomas Bond.

12 Februarie 1894

Anarhistul francez Emile Henry aruncă o bombă în cafeneaua Terminus din Paris, deflagrația ucigând o persoană și rănind 20. La proces, când i s-a spus că a rănit oameni inocenți, Henry a replicat: "Nu există burghezi inocenți!"

13 Februarie 1934

Vasul „Celiuskin", aflat sub pavilion sovietic, se scufundă în Oceanul Arctic, după ce se ciocnește de un iceberg. Echipajul a reușit să se salveze pe banchiza din apropiere și a fost recuperat de echipele de salvare în aprilie 1934.

14 Februarie 1009

În „Cronica de la Quedlindburg" (Saxoniae Annales Quedlinbur-genses), este menționată pentru prima dată Lituania. Numele folosit în documentul mănăstirii germane este cel de "Litua".

15 Februarie 1933

Imigrantul italian Giuseppe Zangara încearcă să-1 asasineze pe președintele - ales al Statelor Unite, Franklin Pelano Roosevelt, aflat în vizită la Miami. Glonțul si-a greșit ținta, rănindu-1 mortal pe primarul din Chicago, Anton Cermak, care-1 însoțea pe Roosevelt.

16 Februarie 1497

Se naște Philipp Melanchthon, umanist și teolog german. Este considerat un personaj principal al reformei protestante, el fiind de altfel unul din colaboratorii apropiați ai lui Luther.

17 Februarie 1753

Suedia adoptă calendarul Iulian în locul celui Gregorian, astfel că ziua de 17 februarie devine l martie. In vestul Europei, trecerea la noul calendar începuse încă din anul 1582.

18 Februarie 1846

Puternică revoltă țărănească în Galiția, cunoscută și sub numele de "Măcelul Galițian". În jur de 1.000 de nobili și-au pierdut viața și peste 500 de conace au fost distruse de răsculați.

19 Februarie 1972

Cinci membri ai Armatei Roșii Unite, o grupare paramilitară japoneză, ocupă o casă de vacanță de pe muntele Asama, luând ca ostatic o femeie. Pe 28 februarie, poliția a intervenit în forță, eliberând femeia si capturându-i pe răpitori. Doi polițiști au fost uciși în urma acțiunii.

20 Februarie 1816

Premiera operei „Bărbierul din Sevilla", de Gioachino Rossini, de la Teatro Argentina din Roma, înregistrează un eșec de proporții. Acest lucru a fost posibil datorită unui rival al compozitorului, care a "montat" publicul, prin oameni plătiți, să huiduiască piesa. De menționat că cea de-a doua reprezentație a avut un succes răsunător.

21 Februarie 1677

Încetează din viață filozoful olandez Baruch Spinoza, considerat unul din cei mai mari filozofi raționaliști ai secolului al XVH-lea (opera de referință: „Ethica"). Influența sa a fost atât de mare încât 1-a determinat pe Hegel să afirme că "ori ești spinozist ori nu ești filozof .

22 Februarie 1997

Un colectiv de oameni de știință de la Institutul Roslin din Edinburgh, condus de Ian Wilmut și Keith Campbell, anunță donarea primului mamifer: oaia Dolly. "Nașterea" propriu zisă "avusese loc pe 5 iulie 1996.

23 Februarie 1778

Baronul prusac Augustin von Steuben sosește la Valley Forge, în Pennsylvania, pentru a instrui armata revoluționară a coloniilor nord-americane. Von Steuben avea să fie numit inspector general al Armatei Continentale în timpul Războiului de Independență.

24 Februarie 1839

William Otis primește patentul pentru inventarea "lopeții cu abur", precursoarea escavatorului. Primul escavator cu braț mobil a fost realizat în Anglia, în 1884.

25 Februarie 138

Împăratul Hadrian îi adoptă pe Antoninus Pius, care devine urmașul său la tronul Romei, pe care îl va prelua efectiv pe 11 iulie 138. Cel care a dat numele dinastiei Antoninilor este considerat unul dintre cei "cinci împărați buni", alături de Nerva, Traian, Hadrian și Marcus Aurelius.

26 Februarie 1914

Compania White Star Line lansează la apă nava HMHS Britannic, considerată "sora" Titanicului. Ca si acesta, a avut o soartă tragică, scufundându-se pe 21 noiembrie 1916, după ce a lovit o mină, în preajma insulei grecești Kea.

27 Februarie 1812

Lordul Byron ține primul său discurs ca membru al Camerei Lorzilor. El a intervenit în apărarea mișcării luditte revolta muncitorilor textilisti împotriva industrializării) din ținutul sau natal, Nottinghamshire.


 Autentificare


 Cautare


 Parteneri

 
Ghidul tau autentic de shopping.