Cuvinte cheie

Albume. Carti ilustrate 21
Atlase. Dictionare si Enciclopedii 120
Carti pentru copii si tineret 138
Diverse 156
Drept 393
Fara domeniu 11
Fictiune 1434
Ghiduri practice 418
Limbi si civilizatii straine 139
Manuale si auxiliare 248
Medicina 124
Metodologie / Pedagogie 118
Non-fictiune 450
Psihologie 257
Reviste 26
Stiinte sociale 704
Stiinte umaniste 811
Tehnologie si Stiinta 166

 Edituri partenere

Cartea Romaneasca -10 %
Institutul European -10 %
Polirom -10 %
Ad Libri
Agapis
Agaton
Agnos
Aius
Alcris
Aldopress

Vezi toate editurile...


REMEMBER
Ianuarie Februarie Martie Aprilie Mai Iunie Iulie August Septembrie Octombrie Noiembrie Decembrie
1 August 1453

La 1 august 1453 într-un discurs adresat regelui Aragonului, Flavio Biondo(1392-1463), umanist italian, care folosește, pentru prima dată termenul de „Ev Mediu”, susține latinitatea limbii române. El demonstrează existența elementelor comune de lexic și de gramatică: operele unor umaniști italieni, germani , maghiari vin în sprijinul acestei teorii și constituie argumente pentru confirmarea ipotezei susținute de Biondo.

1 August 1456

Moare, ucis de ciumă, Iancu de Hunedoara (n.1387), fost ban al Severinului, voievod al Transilvaniei între 1441-1446, regent al Ungariei, comandant militar de elită.Se remarcă în lupta antiotomană dusă de regele Ungariei Vladislav I. Pentru merite deosebite primește castelul de Hunedoara și titlul de prinț de la Papa Nicolae al V-lea.

1 August 1779

Se naște Francis Scott Key (m1843), avocat, magistrat și poet amator. Participă la războiul din 1814 și, în timpul batăliei de la Fort McHenry, impresionat de imaginele frontului cu morți și răniți peste care flutura drapelul american, scrie versurile care vor sta la baza imnului Americii. Poemul a fost publicat pe 21 septembrie 1814. Acest poem devine Imnul Național al Statelor Unite ale Americii ("The Star - Spangled Banner") printr-un decret al președintelui Herbert Hoover.

1 August 1819

Se naște la New-York , Hermann Melville (m.1891), celebru scriitor american. Opera sa (romane , povestiri, poezii) este inspirată de călătoriile pe care le face pe oceane și mări și este rodul unei imaginații bogate și al unui limbaj stilistic care îl face unul dintre cei mai cunoscuți scriitori ai literaturii americane .Romanul care i-a adus celebritatea, "Moby Dick", este dedicat prietenului și mentorului său, scriitorul Nathaniel Hawthorne.

1 August 1865

Apare la București „Tipograful Român” , prima gazetă care se preocupă în paginile sale de viața muncitorilor din țară.P: Ispirescu și S. Walter conduc această revistă care apare, cu întreruperi, pînă în anul 1870.

1 August 1877

Ion Creangă (1837-1889), unul dintre marii scriitori clasici ai literaturii române,publică (în revista "Convorbiri Literare") "Harap Alb", basm fantastic , sinteză a principalelor genuri ale literaturii scrise și orale.

1 August 1936

Se naște la Oran (fosta Algerie Franceză), Yves Henri Donat Dave Mathieu-Saint Laurent (m. 1 iunie 2008),cunoscut în lumea modei drept Yves Saint-Laurent renumit designer francez .Începe cariera în lumea modei la Casa Christian Dior, iar din 1962 își crează propria siglă YSL și propria casa de modă, devenind în scurt timp datorită talentului și imaginației sale, unul dintre cei mai apreciați designeri ai secolului XX. El a inițiat și a popularizat prêt-à porter-ul. A fost primul designer de modă care a fost premiat de către Muzeul de Artă Metropolitan și a fost decorat cu gradul de comandor al Legiunii de Onoare de către președintele Franței Jacques Chirac.

2 August 1754

Se naște, la Paris, Charles Pierre L ̉Enfant (m.1825), arhitect francez care, sub directa îndrumare a președintelui George Washington și a viitorului președinte Thomas Jeferson, proiectează planul orașului Washington , capitala federală a Statelor Unite ale Americii, primul oraș construit special pentru a îndeplini funcția de centru al guvernului.

2 August 1891

Se naște Mihail Jora , compozitor, pedagog și dirijor român, creatorul liedului românesc modern. Dintre lucrările sale mentionăm: Suita „Priveliști Moldovenești”, „Cînd strugurii se coc”, baletul „La piață”.

3 August 1778

Se inaugurează "Teatro alla Scala" din Milano. Opera "Europa Riconosciuta" de A. Salieri constituie reprezentația de gală.Teatrul construit pe amplasamentul vechii biserici Santa Maria alla Scala , din inițiativa împărătesei Maria-Theresa de Austria , după planurile arhitectului neoclasic Giuseppe Piermarini. Arturo Toscanini, considerat cel mai mare dirijor al tuturor timpurilor, a dirijat orchestra de la Scala din Milano (cu mici întreruperi) între anii 1896-1929.

3 August 1929

Se înființează Regia Autonomă a poștelor, telegrafelor și telefoanelor ( P.T.T.), care preia în subordine toate serviciile de telecomunicații existente la acea dată.

4 August 1889

Moare, la Văratec, Veronica Micle, (n.1850), poetă română, soția profesorului universitar Ștefan Micle. Publică în revistele vremii poezii , traduceri. Este considerată primul poet emniscian și mare discipol al operei eminesciene. Ceea ce îi aduce notoritatea este legătura tumultoasă cu marele Eminescu. După moartea soțului ei (4 august 1879), încearcă, fără să reușească, o legalizare a relației cu poetul M. Eminescu. Donează mânăstirei Văratec casa părintească din Târgul Neamț și se refugiază la mânăstire unde moare în urma unei otrăviri cu arsenic .

5 August 1850

Se naște Guy de Maupassant (m.1893), scriitor francez. Este cunoscut în lietratura franceză mai ales prin romanele "O viața" și "Bel Ami". Gustave Flaubert a fost protectorul și mentorul său literar. În casa acestuia a cunoscut pe unii dintre cei mai mari scriitori ai timpului: Emil Zola și Ivan Turgheniev.

5 August 1922

Se naște Marin Preda (m.1980) , romancier și nuvelist român. Debutează, în 1948, cu volumul "Întâlnirea din pământuri", volum a cărui narațiune este influențată de stilul lui Albert Camus și al lui William Faulkner și al cărui personaj principal este tatăl său, care va fi prezent și în romanul "Moromeții". Romanele "Viața ca o pradă" și "Delirul" descriu experiența trăită de autor în timpul stagiului în armată.Rămîne în literatura română ca un mare romancier, recunoaștere survenită atît în timpul vieții dar mai ales după moartea sa fulgerătoare , în condiții neelucidate , după publicarea romanului "Cel mai iubit dintre pământeni".

5 August 1930

Se naște Neil Armstrong, pilot de incercare, profesor universitar, astronoaut american. În prima sa misiune spațială ca pilot comandant pe "Gemini 8", în 1966, realizează împreună cu colegul său, David Scott, prima conectare a două nave spațiale. În 1969, în misiunea "Apollo XI", împreună cu piloții Buzz Aldrin și Michael Collins, realizează prima aselenizare din istoria spațială. A fost primul om care a pășit pe lună și care, alături de Buzz Aldrin, a petrecut pe suprafața selenară 190 de minute. A rămas celebră fraza rostită de acesta la atingerea astrului: "Un pas mic pentru om, dar un salt gigantic pentru omenire".

6 August 1881

Se naște, în Scoția, Sir Alexander Fleming (m.1955), bacteorolog scoțian. În anul 1929 descoperă penicilina, fapt pentru care va primi Premiul "Nobel pentru fiziologie și medicină" în anul 1945. Aprecierea de care se bucură Fleming în lumea științifică este datorată și activității sale în domeniul patologiei și imunologiei precum și contribuției la cercetarea holerei și ciumei , boli care făceau ravagii în secolele trecute.

7 August 1864

Se înființează , prin aplicarea unei noi legi, după model francez, "Primăria orașului București". Primul primar a fost generalul Barbu Vlădoianu. În timpul primului său mandat, a dispus înființarea unui corp de pietrari care aveau sarcina să pietruiască străzile orașului. În anul 1865 B. Vlădoianu înființează Oficiul de Stare Civilă. În timpul celui de-al doilea mandat (1872- 1873), începe lucrările de pavare cu granit a Podului Mogoșoaia, actuala Calea Victoriei. În 1872 a fost inaugurată și prima linie de tramvai tras de cai (tramcar).

7 August 1959

Se realizează primele imagini televizate transmise din spațiu, de la bordul satelitului american Explorer VI, prima fotografie din spațiu a pămîntului.

9 August 1173

Începe construcția Turnului din Pisa, "Torre pendente di Pisa". Înalt de 55 de metri, cu o greutate de 14500 tone , turnul a fost proiectat să stea vertical. Instabilitatea terenului a făcut ca această construcție să înceapă să se scufunde, chiar din faza de construcție. De atunci au avut loc nenumărate lucrări de stabilizare a turnului și încercări de îndreptare spre verticală. Lucrări de mare avengură au început în anul 1990.

9 August 1601

Mihai Vitezu este ucis, pe Cîmpia Turzii, din ordinul generalului Gheorghe Basta. Una dintre cele mai remarcabile personalități ale istoriei României, Mihai Viteazu a realizat visul de secole al locuitorilor din cele trei provincii române ,unind pentru prima dată (la 1600) Moldova , Țara Românească și Transilvania intr-un singur stat. Din nefericire contextul internațional era nefavorabil acțiunii, intrucît țările vecine vedeau în acest act o lezare a intereselor proprii. Și pe plan intern existau voci care se manifestau împotriva unirii. După uciderea domnitorului, la scurt timp, unirea s-a destrămat, fiecare provincie revenind la statutul anterior.

11 August 1961

Moare Ion Barbu,( n.1895), matematician, unul dintre cei mai mari poeți ai secolului trecut. Matematicianul Dan Barbilian debutează în literatură, a doua sa vocație, la revista „Sburătorul”, în anul 1919. La îndemnul lui Eugen Lovinescu își ia un pseudonim literar ,Ion Barbu (numele bunicului său). Talentul său matematic se reflectă în lucrări și articole publicate atît în țară, cît și în străinătate, prin susținerea tezei de doctorat și prin contribuțiile originale aduse în acest domeniu. Teoria „Spatiile Barbiliane” este recunoscută de matematicienii din întreaga lume. Creația sa artistică este o îmbinare a muzei poetice cu rigiditatea formulelor matematice și geniul poetului. Opera sa cea mai importantă, volumul „Joc Secund”, este ermetică și influențată de poezia lui Stephanne Mallarmé sau Paul Valéry .

14 August 1771

Se naște Walter Scott (m.1832), scriitor scoțian. Studiază dreptul la universitatea din Edinburgh, dar este interesat de legendele și istoria Scoției. Opera sa este compusă din poezii, în perioada de debut, dar, mai ales, din romane istorice în care subiectul principal îl constituie istoria tumultoasă a Scoției și a Angliei. "Ivanhoe", "Rob Roy", "Frumoasa din Perth" sînt cîteva din romanele sale.

14 August 1864

Domnitorul Alexandru Ioan Cuza promulgă, printr-un Decret cu putere de Lege, "Legea Rurală", lege prin care țăranii erau eliberați de sarciniile feudale și erau împroprietăriți cu diverse suprafețe de pamînt. Prin această lege au primit pămînt peste 460.000 de țărani și peste 48.000 de familii de tineri căsătoriți. Legea a a vut destule imperfecțiuni, dar a însemnat un mare pas în dezvoltarea economică și socială a țării noastre și un drum deschis pentru pătrunderea elementelor moderne(capitaliste).

15 August 1530

La 15 august 1530 se termină zidirea Mânăstirii Gura Humorului , ctitoria marelui logofăt Teodor Bubuiog. Biserica mânăstirii este împodobită cu fresce bizantine atît în interior, cît și în exterior, alăturîndu-se altor ctitorii din Moldova: Moldovița, Sucevița, Arbore, Voroneț. Pictura este opera zugravului Toma de la Suceava.

15 August 1769

Se naște la Ajaccio, Corsica, Napoleon Bonaparte (m.1821), una dintre cele mai importante și mai controversate personaje ale istoriei Franței. Cariera sa militară, începută în timpul revoluției franceze, cunoaște o ascensiune rapidă (la 24 de ani era general) datorită conjucturii politice, dar, mai ales, talentului militar al lui Napoleon. Este încoronat Impărat al Franței în 1804. Au rămas celebre cuvintele acestuia în momentul încoronării: "Regii au părăsit-o, Eu am ridicat-o", a spus Napoleon despre coroana lui Carol cel Mare în momentul în care și-a pus-o pe cap. În timpul domniei lui, 1804-1815, Franța cunoaște o perioadă de expansiune politică și teritorială, dar și de nemulțumiri interne și externe, nemulțumiri generate de politica dusă de împărat. Înfrîngerea suferită în războiul împotriva Rusiei adîncește nemulțumirile interne iar Napoleon este nevoit să abdice. Este deportat în insula Elba unde va și muri în anul 1821. La 15 octombrie 1840 rămășițele pămîntești ale Împăratului sînt aduse în Franța și depuse în sarcofagul de la Domul Invalizilor din Paris.

16 August 1977

Moare Elvis Presley (n. 8 ian.1935), cîntăreț american, actor de film, considerat Regele Rock'n'Roll-ului. Prima chitară primită în dar coincide cu prima sa apariție pe scenă cu melodia Old Shep, în Tupelo. De la semnarea primului contract (1953 cu Sun Studio) și pînă la ultimul concert (1977), existența sa este neîntrerupt legată de scenă, fie prin nenumăratele și obositoarele concerte pe care le susține, fie cu prilejul rolurilor pe care le joacă în cele 31 de filme și două documentare. Activitatea sa artistică se concretizează în 64 de albume, 149 de single-uri, sute de discuri de aur sau de platină, trei premii Grammy, Premiul pentru întrega carieră. A obtinut și Unul dintre cei zece cei mai merituoși tineri ai națiunii. Pe 8 ianuarie 1993 a fost lansat un timbru poștal comemorativ.

17 August 1925

Moare Ioan Slavici (n.1848), nuvelist, romancier și jurnalist român. Debutează în revista "Convorbiri Literare" . Studiile le face atît în țară, cît și în străinătate, la Viena, oraș în care îl cunoaște și pe Mihai Eminescu . Afinitățile literare , jurnalistice și politice îi unește pe cei doi scriitori români intr-o trainică prietenie. Participă activ la viața culturală a țării prin activitatea sa profesorală și prin colaborarea la revistele Timpul, Vatra , Ziua. Convingerile politice și simpatia progermană îi vor îngreuna existența, și perioadele de detenție îl vor determina să se refugieze la Panciu, departe de viața socială. Din bogata sa operă literară, menționăm doar cîteva titluri : romanul "Mara", "Din Batrîni" și volumul autobiografic "Închisorile mele".

18 August 1858

Moare Barbu Lăutaru (n. 1780 la Iași), unul dintre cei mai cunoscuți cîntăreți populari români, lăutar si compozitor de cîntece lăutărești. A cîntat cu taraful său la mari ospețe și case boierești. A fost contemporan cu scriitori cunoscuți ai timpului Alecsandri, Negruzzi, Ghica și a avut norocul să se întîlnească și cu compozitorul Franz List, la un concert susținut de acesta în capitala Moldovei. Pentru contribuția adusă muzicii românești și pentru că era un bun creștin, a fost îngropat în curtea bisericii Sfântul Ion Zlataust din Iași.

18 August 1914

Se inaugurează deschiderea "Canalului Panama" , una dintre cele mai importante realizări inginerești întreprinse în lume. Acest canal face legătura între oceanul Pacific și oceanul Atlantic, traversînd istmul Panama din America Centrală. Prima încercare de construcție a canalului a avut loc în anul 1880 sub conducere franceză, după planurile arhitectului Ferdinand de Lesseps. Greutățile întimpinate au dus la închiderea , în anul 1888, a acestui șantier. În anul 1906 lucrările, sub conducere americană, sînt reluate intens, cu toate dificultățile întimpinate ( boli, alunecări de teren, accidente de muncă). Canalul are următoarele caracteristici: lungimea de 81 km, lățimea medie la fund peste 300 de metri și o adîncimea de cca 13 metri, trecerea făcîndu-se prin ecluzare. Prin acest canal pot circula diferite tipuri de vase, de la iahturi mici pînă la nave mari, comerciale. Dimensiunea maximă a navelor care pot trece prin canal este cunoscută sub denumirea "Panamax".

19 August 1881

Se naște, la Liveni, județul Botoșani, George Enescu (m. 1955), compozitor, violonist, dirijor și profesor. Despre talentul și personalitatea sa muzicală , Yehudi Menuhin spune: „Pentru mine, Enescu rămîne una din veritabilele minuni ale lumii”. Talentul îl aduce în scenă, în primul său concert, la vîrsta de 5 ani. Studiile muzicale începute cu Eduard Caudella sînt continuate la Conservatoarele din Viena și din Paris, locuri în care cunoaște și beneficiază de cunoștiințele unor personalități marcante ale muzicii universale: Robert Fuchs, Jules Massenet, Gabriel Fauré. Activitatea în domeniul componistic este completată de cea de dirijor și profesor.Susține concerte în Europa și în America unde dirijează orchestra din Philadelphia și din New-York.Cele două „Rapsodii române” , opera „Oedip”, simfoniile compuse de Enescu fac și azi parte din programul muzical al teatrelor din intreaga lume.

21 August 1723

Moare Dimitrie Cantemir (n.1673), domn al Moldovei (1710-1711), cărturar enciclopedist, istoric și scriitor român . Timp de 17 ani a stat la Constantinopol, ca zălog pentru tatăl său Constantin, domn al Moldovei și pentru fratele său Antioh, înscăunat și el, de două ori, pe tronul Moldovei. Folosește perioada petrecută la Poarta Otomană o pentru desăvîrșirea studiilor, ajungînd unul dintre cei mai cunoscuți cărturari ai timpului. A fost primul român ales membru al Academiei din Berlin în anul 1714. Are meritul de a fi scris prima lucrare filosofică românească: "Divanul sau Gîlceava înțeleptului cu lumea sau Giudețul sufletului cu trupul. Istoria ieroglifică" este considerată prima încercare de roman politic-social, iar lucrarea "Descriptio Moldaviae" cuprinde prima hartă a Moldovei, elaborată chiar de Dimitrie Cantemir. "Istoria Imperiului Otoman" relatează istoria, dar și cauzele care au dus la destrămarea acestui imperiu. În lucrarea Hronicul vechimei a romano-moldo-vlahilor, scrisă în limba română, susține unitatea tuturor românilor.

24 August 79

Orașele Pompei și Herculaneum situate în vecinătatea celui mai activ vulcan al Europei, Vezuviu, au fost fondate în secolul 8 î.Hr., fiind locuite de abili negustori, ajungînd, la începutul erei noastre, unele dintre cele mai prospere orașe ale Peninsulei Italice. La 24 august, anul 79.d.Hr. , vulcanul Vezuviu devine activ, vîrful muntelui este aruncat în aer iar cenușa și lava coboară spre orașe. Orașul Pompei este evacuat în mare parte, dar cei rămași sunt îngropați împreună cu orașul sub un strat gros de lavă și cenușă. Aceeași soartă a avut-o și orașul Herculaneum situat între Pompei și Neapole. Conservate sub materialul vulcanic, cele doua orașe prospere vor fi redescoperite la începutul secolului XVIII.

24 August 1820

Moare Ion Budai Deleanu (n.1760) filolog, lingvist, istoric, important reprezentant al Școlii Ardelene și al ideilor iluministe ale acesteia. Este autorul singurei epopei în limba română, poemul eroic-comic „Țiganiada” sau “Tabăra țiganilor”. Proiectele sale în domeniul linvisticii se concretizează în cîteva lucrări : „Fundamenta grammatices linguae romanicae seu ita dictae valachicae” și „Temeiurile gramaticii românești” și alte lucrări, unele dintre ele rămase în manuscris și publicate după moartea lingvistului. Ion Budai Deleanu a fost un cărturar complex cu realizări literare, în domeniul istoriei („De originibus populorum Transylvaniae”), dar și în domeniul juridic sau pedagogic.

25 August 1867

Academia Română devine cel mai înalt for de cultură și de știință al țării. Membrii Academiei sînt în număr de 181 și sînt aleși pe viață. Transformările pe plan social și politic ( formarea noului stat român) au marcat evoluția secolului al XIX-lea creînd cadrul normal dezvoltării culturale. Înființarea "Societății Literare Române" (la 1 aprilie 1866) a reprezentat un pas important pentru stimularea cărturarilor timpului. La 25 august 1867 devine "Societatea Academică Română" iar din 1879 vorbim despre "Academia Română", for cultural și științific .

27 August 551

În anul 551 î.Hr. se naște Kong Zi (m.471î.Hr.), latinizat Confucius, filosof chinez care a influențat profund gîndirea asiatică. Confucianismul este o religie și un cod moral în același timp, avînd cca 6 milioane de adepți, cei mai mulți în lumea asiatică. Este o gîndire umanistă cu principii morale ce îndeamnă la armonie între oameni și provăduiește respectul, umilința, sinceritatea, politețea. Unele citate din gîndirea confucianistă sînt celebre: "Ignoranța este noaptea minții, dar o noapte fără lună și stele; Fiecare lucru are frumusețea lui, dar nu oricine o vede; Modestia este fundația solidă a tuturor virtuțiilor; Nu trebuie sa fii trist că n-ai fost remarcat, fii trist că n-ai făcut nimic remarcabil."

28 August 1826

Se naște Lev Nicolaevici Tolstoi (m.1910), nobil rus, scriitor, unul dintre cei mai mari și mai talentați romancieri ai secolului XIX. Cel care provăduia simplitatatea (.."nu este măreție acolo unde nu este simplitate..") a lăsat moștenire o bogată creație literară. Romanul istoric "Război și Pace", de pilda, este o monumentală frescă a războiului din 1812. Anna Karenina, este un roman de moravuri. Despre el Dostoievski spunea: "..E o operă de artă perfectă...". În romanul social-politic "Învierea" sînt analizați oamenii simpli și Biserica rusă, dar și diverse clase sociale. Romanul Învierea a stîrnit mînia Bisericii ruse și Tolstoi, este excomunicat. Trilogia autobiografică "Copilăria", "Adolescența", "Tinerețea" îl prezintă pe Tolstoi așa cum era, așa cum ar fi dorit să fie și așa cum ar fi dorit sa trăiască în tinerețe, după perceptele morale care au făcut din talentatul romancier un mare om iubitor al aproapelui său.

30 August 30

Moare Cleopatra, devenită regină a Egiptului în anul 51 î.Hr, după moartea tatălui său. Cleopatra a făcut parte din dinastia macedoneană care domnea în Egipt de la moartea lui Alexandru cel Mare (323 î.Hr.). Cu o educație aleasă, vorbitoare a șapte limbi,celebră, Cleopatra rămîne în istorie prin curajul și duritatea de care a dat dovadă atîta timp cît a fost la domnie. Și-a folosit puterea și inteligența în fața generalilor romani, dornici să cucerească Egiptul ( a fost amanta lui Caesar, Marc-Antoniu). După moartea lui Marc-Antoniu , Cleopatra a găsit în Octavian un dușman pe care n-a reușit să-l învingă. Sinuciderea ei (se lasă mușcată de o cobră) duce la pierderea bogățiilor Egiptului. Octavian îl omoară pe fiul Cleopatrei, anexează Egiptul Imperiului Roman și folosește averea reginei pentru a-și plăti datoriile de război. Trupul Cleopatrei a fost îngropat, cu onorurile regale, la malul mării, alături de Marc Antoniu, așa cum și-a dorit .


 Autentificare


 Cautare


 Parteneri

 
Ghidul tau autentic de shopping.